Најнови вести

Закон има, слободен пристап до информации нема

Извор: Н.Н.С. / Дневник

Иако Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер е во сила повеќе од една година, граѓаните немаат пристап до нив поради пропусти во регулативата.

Информација за платите во Општина Бутел чини 9.000 денари

Извор: Катица Чангова / Утрински весник

Можеби е за рубриката „Верувале или не“, но информацијата за советничките „плати“ во скопската Општина Бутел ќе ги чини граѓаните 9.000 денари! Со образложение „информацијата е од јавен карактер и може да биде злоупотребена“, Јавното претпријатие „Брегалница“ од Делчево не сака да достави фотокопија од анализата на водата за последниот месец, па на граѓанинот му предлага устен одговор, бидејќи „не смееле да дадат писмен со печат“.

Ѕид од тишина: Година од спроведување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер

Фондацијата Институт отворено општество – Македонија (ФИООМ) на 26 ноември 2007 година  организираше тркалезната маса со наслов „Една година подоцна“ по повод едногодишното набљудувањето на спроведувањето на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер

Страница 19 од 27